Over mij

Waar biodiversiteit en design samenkomen.

DSCF4073-2

Aangenaam!

Mijn naam is Mart Raben en ik ben het gezicht achter Rabenbeplanting. In 2020 begon ik onder de naam Hoveniersbedrijf Raben, een logisch beginpunt gezien mijn jarenlange ervaring in het aanleggen en onderhouden van tuinen. Maar naarmate mijn werkwijze zich verder ontwikkelde, begon die titel te wringen. De naam ‘hovenier’ voelde steeds minder als iets waar ik me thuis bij voelde. Voor mij roept het associaties op met standaardoplossingen, alles dichtstraten, kunstgras, het klakkeloos volgen van trends en een gebrek aan creativiteit. En dat is precies waar ik me van wil onderscheiden.

In 2022 maakte ik daarom een bewuste keuze: ik liet de term ‘hovenier’ achter me en ging verder onder de naam Rabenbeplanting. Beplanting kwam centraal te staan in mijn werk, en sindsdien noem ik mezelf met trots beplantingsspecialist en tuinontwerper. Een benaming die veel beter past bij mijn werkwijze, visie en de projecten die ik wil realiseren.

Ik ben een 28-jarige Dutchy uit het oosten van het land, uit een streek die De Achterhoek heet. Nuchter en praktisch, maar ook gevoelig voor design en sfeer. Sinds mijn 15e werk ik in het groen. Het vak is me met de paplepel ingegoten door mijn vader, die ooit zelf tuinen aanlegde en nu bij de groothandel werkt waar ik mijn planten bestel. Samen met hem ging (en gaat) het eigenlijk altijd over planten: nieuwe soorten, combinaties en ideeën voor tuinen. Door de jaren heen heb ik me steeds verder gespecialiseerd in beplanting en ontwerp. Niet alleen vanuit theorie, maar vooral vanuit ervaring, nieuwsgierigheid en liefde voor het vak. Altijd met de vragen: “Waarom niet?” of “Waarom doen we dat eigenlijk zo?” in mijn achterhoofd. Die vragen zorgen soms voor gekke ideeën, maar vaak ook voor creatieve oplossingen en bijzondere ontwerpen.

Mijn werkwijze is, al zeg ik het zelf, ambachtelijk, betrokken en ecologisch doordacht. Ontwerpen ontstaan bij mij met potlood op papier, gewoon zoals dat vroeger ging. Met aandacht voor de plek, de bodem, het licht en natuurlijk: voor mens én dier die er straks gaan leven. Mijn beplantingsplannen kenmerken zich door kracht, kleur en gelaagdheid. Ze zijn afgestemd op seizoensritme, biodiversiteit en het gewenste onderhoudsniveau. Daarbij werk ik zoveel mogelijk gifvrij, plasticvrij en biologisch.

Mijn ontwerpen kenmerken zich door organische vormen, natuurlijke kleuren en eerlijke materialen. Ik kies liever voor een echte houten vlonder dan voor een tegel met houtmotief. Ook werk ik graag met het principe van ‘olifantenpaadjes’: informele routes die ontstaan op plekken waar mensen van nature graag lopen. In plaats van starre designpaden die je onnatuurlijk van A naar B sturen, ontwerp ik paden die meebewegen met gebruik. De kunst is om ontwerp, functionaliteit en biodiversiteit samen te laten komen, zonder dat het één ten koste gaat van het ander.

Tot slot speelt het veranderende klimaat een centrale rol in alles wat ik doe. Ik ontwerp tuinen die bestand zijn tegen droogte, piekbuien en verschuivende seizoenen. Geen ouderwetse borders met dorstige exoten, maar toekomstbestendige plantcombinaties die ecologisch én esthetisch kloppen. Of het nu gaat om een volledig tuinontwerp, een losse beplantingsschets of een slim concept voor een lastige hoek in de tuin: ik werk altijd met de realiteit van morgen in het achterhoofd.

Een tuin is tenslotte voor het leven.